Creative-Soul-Solutions-Heleen-Moes

Eigenzinnig ondernemen volgens Heleen Moes

Nieuw! Vanaf vandaag wekelijks een kijkje in de keuken van andere eigenzinnige zp’ers. Wat is hun kijk op Search, Show, Play en Grow?

Deze week interview ik businesscoach en marketingstrateeg Heleen Moes.

>> PRIMEUR >> Heleen en ik werken op dit moment samen aan het opzetten van een supertoffe netwerkclub voor andere eigenzinnige ondernemers: Creative Souls Business Club, dus tijd om haar hier voor te stellen. Dan snap je meteen waarom we zo klikten.

Naam: Heleen Moes

Naam onderneming: Heleen Moes coaching, spannend hè 😉

Website: www.heleenmoes.nl

Hoi Heleen, wat doe je precies?

Ik help zelfstandigen hun eigen ondernemersvuur weer te laten vlammen. Ik zet me in om ondernemerschap te ontwikkelen vanuit je eigen natuur.

Ondernemen is maatwerk. Voor je marketing is écht jezelf zijn is al onderscheidend genoeg.

Ik stimuleer het bouwen van je business vanuit jezelf, wie je bent, waar je goed in bent, waar je van geniet en hoe je van waarde bent voor anderen. Combineer dit met je natuurlijke overtuigingsstijl en je creëert jouw persoonlijke marketingmix. Marketing is dan geen moetje meer, maar iets waar je plezier aan beleefd. Net als het ondernemen zelf. Het vuur weer opstoken vanuit je eigen good vibes. Zo creëer je het succes waarbij jij je goed voelt én je business lekker loopt.

Waarom doe je het werk wat je doet?

Door persoonlijke ontwikkeling te combineren met mijn zakelijke voelsprieten, creëer ik voor mijzelf een toffe plek om te werken. Ik heb een grote liefde voor zelfstandigen. Voor mij is dat ‘op eigen benen staan’ in optima forma. Geweldig! En rete spannend tegelijk. In geen enkele rol is persoonlijk en zakelijk zo nauw verbonden en verweven met elkaar. Daarom verliet ik de corporate wereld en kies ik er bewust voor om juist die groep te helpen in hun avontuur de wereld een beetje beter, mooier en fijner te maken.

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Het feit dat één contactmoment een wereld van verschil kan maken voor mijn klanten. Als ze de moed hebben om belemmerende overtuigingen over boord te knikkeren en er daardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. Die bekende aha-moments van Oprah. Die hebben ontzettend veel effect voor mijn klant en het geeft bij mij zeer veel voldoening. Je creëert veel ruimte als je met een frisse blik naar je werk en/of leven kijkt.

Waar ben je trots op?

Mijn nieuwsgierige ‘niet weten’ houding, die ervoor zorgt dat ik op avontuur ga, de gebaande paden verlaat en mijn eigen weg vind. En soms stoot ik ook vreselijk hard mijn neus, part of the deal en een geaccepteerd risico 😉

Dit helpt me ook in mijn werk. Klanten en hun business los te zien van alle ruis eromheen. Puur kijken naar wat er is, zonder oordeel en ontdekken hoe dit van waarde te laten zijn voor anderen.

Search

Wat was jouw grootste eye-opener op gebied van je ondernemerschap?

Dat jezelf zijn je grootste ‘onderscheidend vermogen’ is dat er bestaat. En juist dat ‘jezelf zijn’ is verrekte hard werken. Ik leerde tijdens mijn studie merken te creëren. Verhalen bedenken en producten ontwikkelen die aanslaan bij doelgroepen.

Als zelfstandige hoef je allesbehalve iets te bedenken. Tenminste, als je met een goed gevoel je ding wilt doen. Je hebt alles al in je, alleen om het in te zetten voor je ondernemerschap, zal je vaak nieuwe verbindingen moeten leggen.

Ik groeide op in een omgeving die niet paste bij hoe ik wil leven. Het heeft even geduurd voordat ik erachter kwam dat hoe ik leefde, klopte bij wat men verwachte, maar niet paste bij wie ik ben.

Ik werk er bewust aan. Welke gedachten komen voort uit mijn eigen blik op de wereld en welke zijn van de buitenwereld? Wil ik ze bij me dragen of neem ik er afscheid van? Het vertrouwen hebben dat jezelf zijn goed genoeg is. In de wereld die bomvol schreeuwerige media, regeltjes en betaalde opiniemakers is het lastig trouw te blijven aan iets dat vanbinnen goed voelt, maar misschien niet helemaal past met de buitenwereld.

Wat zijn jouw uitdagingen?

Ritme en regelmaat. Planning. Kaders. Koershouden. Ik ben een hele goede starter. Doorzetten en afmaken vind ik minder interessant. Ik verlies snel mijn interesse en bedenk met gemak weer iets nieuws. Dit zorgt nogal voor onrust.

Wat doe je als je een vraagstuk hebt waar je niet uitkomt?

Vaak laat ik het even sudderen. Geef ik het de tijd. Soms popt een antwoord vanzelf op. Als ik ongeduldig word (wat niet heel ongewoon is;), dan vraag ik support van een aantal mensen om me heen.
Waar ik weleens om moet glimlachen is dat ik soms met support toch weer uitkomt op iets waar ik zelf al mee gekomen was. Somehow nam ik het toen nog niet serieus genoeg.

Show

Wat doe jij om jezelf en je aanpak zichtbaar te maken?

Nog veeeeeeeel te weinig – voelt als schuldbekentenis naar mijn bedrijf toe én is eigenlijk geen antwoord op je v­­­­­raag- 😉
Ik blog, verstuur een nieuwsbrief en deel ook verschillende dingen tussendoor via social media. Er is geen plan of strakke planning. Ik doe dit heel onregelmatig. Tot nu toe werkt het prima. Ik wil alleen van de ‘prima modus’ af en ik wil meer steady werken hieraan. Dat wordt mijn focus in 2018. So be aware… 😉
Momenteel krijg ik bijvoorbeeld schrijfcoaching. Hierbij leer ik mijn natuurlijke schrijfstijl kennen en hoe deze verder te ontwikkelen. Een verademing! Het loopt nog een aantal weken en dan rond ik het af. Ik ben nu al nieuwsgierig naar mijn schrijfsels in de toekomst.

Wat zou je in je werk nog heel erg graag eens willen doen?

Een Franse wijnboerderij (Zuid Afrikaanse mag ook 😉 afhuren en met andere ondernemers daar gave dingen doen. Werken aan ons eigen bedrijf, een gezamenlijk concept of een nieuw project. Dat dan combineren met lekker eten aan lange tafels, goede wijnen en ’s avonds een flink kampvuur.
Ik heb ooit een keer druiven geplukt bij Ilja Gort. Dat was een fantastische week. Nieuwe mensen ontmoeten. Gezamenlijk aan iets werken. Business and pleasure afwisselen. Die sfeer zou ik wel willen creëren. In plaats van druiven plukken werken we dan aan ons bedrijf.

Play

Hoe voeg je eigenzinnigheid toe aan je leven?

Door me niet iets aan te trekken van het week/weekend ritme of kantoortijden. Door het bos in te gaan, mijn spullen uit mijn handen laten vallen als ik er zin in heb. Steeds meer lukt het me mijn leven in te richten op basis van mijn eigen ‘voorwaarden’. Dus loslaten wat hoort en sociaal wenselijk is, maar vooral eerst bij mijzelf afvragen ‘hoe wil ik dit het liefst?’

Hoe voeg je eigenzinnigheid toe aan je werk?

Ik geloof dat het initiatief met Jeroen Schalk wel eigenzinnig te noemen is. Met Whats the rush? delen we ontboezemingen over ondernemen. Elke 2 weken een blog/vlog waarin we een prikkelende vraag beantwoorden. Dit daagt me uit mijn comfortzone te verlaten en bloedje eerlijk te zijn. Allereerst tegen mijzelf en daarna dit nog te delen met de wereld. Ontzettend spannend soms! De vraag die Jeroen mij deze keer stelde: Kun je als ondernemer ook te eerlijk zijn? Whoeps.

Hoe voeg jij eigenzinnigheid toe aan je marketing?

[zie vraag over zichtbaarheid] Of is dat het, juist lekker onregelmatig aan marketing doen en ga ik met mijn aandacht hiervoor in 2018 dit om zeep helpen?! 😉

Nee. Ik geloof dat mijn eigenzinnigheid terugkomt door vooral mijn eigen koers te varen en me los te wrikken van de ‘geldende standaard’. Niet heel bewust iets doen, anders dan mijn eigen geluid, kijk op werk en leven te delen en anderen helpen hun eigen (ondernemers)vuur weer aan te wakkeren.

Grow

Wat betekent groei voor jou?

Leren van vandaag en het morgen beter doen. Ook kan dat betekenen dat ik leer dat vandaag al goed genoeg is. Dat zijn ook fijne lessen.
Groei wordt soms nagejaagd, terwijl het ook fantastisch is je de rust vindt en ruimte creëert om iets te laten ontstaan. Voor mij gaat het om een goede mix tussen werken voor en laten ontstaan van nieuw/beter/fijner in werk en leven.

Tenslotte

Welk advies zou je aan andere zp’ers willen geven?

Ik zie dat veel zelfstandigen vooral kijken naar ‘hoe doen anderen het’ op het moment dat ze ergens mee zitten. Dat is op zich niet erg. Alleen vergeten ze dat ze zelf anders in elkaar zitten en wellicht de oplossing niet of niet helemaal past bij wie ze zijn.
De vraag ‘hoe werkt het voor mij’ mag vaker gesteld worden. Onderzoek naar binnen richten. Wat denk ik, wat doe ik, hoe voel ik mij erbij? Wat wil ik het liefst? Waar verlang ik naar?

Wat zou jij willen weten van andere zp’ers?  

Wat houdt jouw ondernemersvuur brandend? Wat zorgt ervoor dat je doorgaat, als het tegen zit? Voor iedereen is dit anders en ik vind het altijd fascinerend om te ontdekken hoe anderen dealen met tegenslag. Successen vieren, daar hebben we vaak wel een beeld bij. Maar wat doe je als het tegenzit? Daar zijn we veel minder open in.

Waar vind je Heleen?

 Website

 Facebook

 Instagram

 Twitter

NIEUW! Creative Souls Business Club

Zoals je kon lezen werken Heleen en ik aan een nieuwe netwerkclub waar alles draait om écht contact met andere eigenzinnige zp’ers. We zouden het natuurlijk helemaal te gek vinden om jou als lid te ontmoeten.

Lees ook deze Creative Soul Solutions:

Hoe vul jij jouw tijdlijnCora Verhagen
Ego vs zielCora Verhagen
Relaxed ondernemen dankzij een katalysator projectCora Verhagen
Minimalistisch ondernemenCreative Soul Solutions
Hoe kies je je juiste richtingCreative Soul Solutions
wat past echt bij jou podcast Creative Soul SolutionsCreative Soul Solutions
podcasts
schatkamer vol downloads
Waarom ik stop met zakelijk Facebook
Een pakkende presentatie in 1,5 uur kit
Jacqueline Hulleman presentaties als integere marketing
Marie-Louise Anthonissen interview eigenzinnig ondernemerschap
nieuwsbrief
3 dingen waar je als zp'er niet zonder kan
zin en onzin van een niche, meerdere talenten zp'er
zin en onzin niche
groeien als ondernemer
creatiever werken aan je onderneming
Creative Soul Solutions podcast, creatief zijn met wat je hebt
5 timesavers
website-stappenplan
Eigenzinnig ondernemen volgens Maaike van Kempen, online podiumbouwer
Creative-Soul-Solutions-Heleen-Moes
groei
Creative Soul Solutions - play, laten we vaker spelen met marketing
marketing websites zzp plannen uit je hoofd halen
search show play grow
keuze last van schouders
creativiteit in je onderneming
onderscheiden zp marketing
als je het gevoel hebt dat er meer in zit
kapitaal in je content, creative soul solutions
Creative Soul Solutions structuur content
tactisch denken
perfectie
het voordeel van snel
speed solution sessie
zomer reflectievellen, pauze als zp'er
Creative Soul Solutions websitetips
Creative soul voeden door uit te zoomen
Focus Zinvol
Geld als boomerang
Creative Soul Solution doorbreken
Creative Soul Solutions - blogberen op de weg