interview videovakvrouw Elisabeth Griffioen, eigenzinnig ondernemer

Eigenzinnig ondernemen volgens Elisabeth

6 april verzorgt Elisabeth Griffioen de training Video voor je bedrijf. Video is een enorm sterke tool om je verhaal te delen en klanten aan te trekken.
Afgelopen jaren heeft Elisabeth met haar bedrijf De Videovakvrouw een hele eigenzinnige werkwijze ontwikkeld om ondernemers te leren hoe ze dit medium in kunnen zetten. Deze week haar visie op search, show, play & grow.

Hoi Elisabeth, wat doe je precies?

Ik help, informeer en coach ondernemers en communicatie-experts om video te gebruiken om zichzelf en hun expertise te laten zien, zodat ze veel beter duidelijk maken wat hen en hun bedrijf uniek maakt.

Waarom doe je het werk wat je doet?

Omdat ik zo ontzettend geloof in de kracht van video. Toen ik het voor mijn eigen bedrijf ging gebruiken sloeg ik echt (maar niet letterlijk) steil achterover van de hoeveelheid reacties die ik kreeg en het vertrouwen en de band die video maakt, dat ik in plaats van zelf achter de camera te staan en bedrijfsfilms te maken alleen nog maar mensen wil leren: dit kan je gewoon zélf doen!

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Mensen zich zien realiseren dat ze het écht zelf kunnen, dat het nog leuk is ook en, kers op de appelmoes: dat ze zichzelf in beeld ook wel mee vinden vallen.

Waar ben je trots op?

Dat ik precies dat antwoord op de vorige vraag vaak voor elkaar krijg, ook bij mensen die er eigenlijk niet in geloofden.

Search

Wat was jouw grootste eye-opener op gebied van je ondernemerschap?

Sinds ik doe waar ik het meeste plezier en energie van krijg, komen er enthousiaste, creatieve mensen op mijn pad die mij het vertrouwen geven om mijn intuïtie te volgen. Hierdoor kom ik met leuke nieuwe projecten in aanraking.

Wat zijn jouw uitdagingen?

Mezelf, altijd weer. Mijn ervaring is dat niet weten wat ik wil het enige echte probleem is. Ik pieker me suf over wat ik nou eigenlijk preciés wil. Want dan kan ik het gaan doen. Ik weet wel de grote lijn, maar het maken van concrete plannen met doelstellingen vind ik eigenlijk niet leuk. Verder ben ik alleenstaand moeder (by choice) van een zoon van 7 dus de basisschool is zeer bepalend in mijn leven, en retraites op Ibiza of events in een ver land zijn voor mij even geen optie. Dat laatste ervaar ik trouwens niet als een grote uitdaging.

Wat doe je als je een vraagstuk hebt waar je niet uitkomt?

Dan zoek ik eerst naar een businesscoach maar vaak overleg ik het uiteindelijk liever met mijn virtual manager (coole term he? Ook wel virtual assistent genoemd, maar deze doet iets meer) of een ander iemand die mijn werk kent en die ik vertrouw. En vaak blijkt dan dat ik meer tegen het maken van de keuze opzie dan dat ik het niet weet.

Show

Wat doe jij om jezelf en je aanpak zichtbaar te maken?

Ik heb een website, ik maak video’s met nuttige tips, ik blog, post op Twitter, Facebook en Instagram. Ik spreek voor groepen, daar zeg ik echt standaard ja tegen omdat het leuk is en vaak nieuwe contacten oplevert. En ik doe af en toe een challenge, zoals een Video10daagse, waar mensen zich gratis voor in kunnen schrijven.

Wat zou je in je werk nog heel erg graag eens willen doen?

Ik wil heel graag meer spreken, voor nog veel grotere groepen, en met een supergoed verhaal mensen in beweging brengen, ze laten voelen dat zij ook de moeite waard zijn en het voor hen de moeite waard is om voor een camera te gaan staan. Daar wil ik dan ook wel voor reizen.

En ik wil een clubje video-makende ondernemers coachen, voor langere duur. Een Videomastermind. Of een rebellenclub. Mensen die het ook fantastisch vinden en zien hoe goed het is voor hun bedrijf en die steeds een beetje beter willen worden. Dat laatste, daar ben ik al voorzichtig mee begonnen.

Play

Hoe voeg je eigenzinnigheid toe aan je leven?

De grote lijnen van mijn leven zijn eigenzinnig. Maar in het dagelijks leven mis ik het wel eens. In de pas van het leven van een schoolkind is het soms zoeken. Maar creatief, met het maken van filmpjes, kan ik altijd mijn eigenzinnigheid uitleven. Dat vind ik heerlijk.

Hoe voeg je eigenzinnigheid toe aan je werk?

In video’s en blogs kan ik eigenzinnig zijn, vooral in mijn eigen marketingvideo’s. De onderwerpen, de scripts, ik volg daarin heel erg waar ik zelf blij van word. Soms een beetje provoceren, dan weer geruststellen. Als ik daar het juist ritme in vind voelt dat als zeer goed gelukt spel. Daarom vind ik marketing nu het leukste deel van mijn werk.

Qua invulling van mijn dagen zou ik wel graag eigenzinniger willen zijn, maar daar moet ik eerst de ruimte voor maken.

Grow

Wat betekent groei voor jou?

Groeien doet soms pijn. Soms lukt er iets waarvan ik dacht dat ik het graag wilde, en als het dan lukt ben ik niet blij genoeg. En ook omdat groeien heel vaak meer een kwestie van loslaten is dan van iets pakken. Als je uit je oude keurslijf stapt blijk je opeens gegroeid te zijn, zo ervaar ik dat steeds. Ik was al waar ik van droomde. Dan moet ik weer iets nieuws bedenken, en dat gaat wel eens gepaard met weemoed. Underdog zijn heeft ook zijn charmes, maar zo wil en kan ik mezelf niet meer zien.

Tenslotte

Welk advies zou je aan andere zp’ers willen geven?

Doe in ‘s hemelsnaam iets, of meer, met video. Niets is leuker dan gewaardeerd te worden om wie je echt bent. En wie je echt bent is altijd te zien in een video, dat valt niet te maskeren.

Wat zou jij willen weten van andere zp’ers?  

Hoe zij hun werk organiseren, waar voor hen het echte plezier zit, en ik vind omzet en geld ook interessant.

Waar vind je Elisabeth?Lees ook deze Creative Soul Solutions:

Hoe vul jij jouw tijdlijnCora Verhagen
Ego vs zielCora Verhagen
Relaxed ondernemen dankzij een katalysator projectCora Verhagen
Minimalistisch ondernemenCreative Soul Solutions
Hoe kies je je juiste richtingCreative Soul Solutions
wat past echt bij jou podcast Creative Soul SolutionsCreative Soul Solutions
podcasts
schatkamer vol downloads
Waarom ik stop met zakelijk Facebook
Een pakkende presentatie in 1,5 uur kit
Jacqueline Hulleman presentaties als integere marketing
Marie-Louise Anthonissen interview eigenzinnig ondernemerschap
nieuwsbrief
3 dingen waar je als zp'er niet zonder kan
zin en onzin van een niche, meerdere talenten zp'er
zin en onzin niche
groeien als ondernemer
creatiever werken aan je onderneming
Creative Soul Solutions podcast, creatief zijn met wat je hebt
5 timesavers
website-stappenplan
Eigenzinnig ondernemen volgens Maaike van Kempen, online podiumbouwer
Creative-Soul-Solutions-Heleen-Moes
groei
Creative Soul Solutions - play, laten we vaker spelen met marketing
marketing websites zzp plannen uit je hoofd halen
search show play grow
keuze last van schouders
creativiteit in je onderneming
onderscheiden zp marketing
als je het gevoel hebt dat er meer in zit
kapitaal in je content, creative soul solutions
Creative Soul Solutions structuur content
tactisch denken
perfectie
het voordeel van snel
speed solution sessie
zomer reflectievellen, pauze als zp'er
Creative Soul Solutions websitetips
Creative soul voeden door uit te zoomen
Focus Zinvol
Geld als boomerang
Creative Soul Solution doorbreken
Creative Soul Solutions - blogberen op de weg